Με τον τίτλο του τραγουδιού του Μάνου που έγινε γνωστό από την Αλίκη Καγιαλόγλου, παρουσιάζεται άλλη μια εκδήλωση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου» της ΦΕΞ, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Υπό την καθοδήγηση των καθιερωμένων καλλιτεχνών Θόδωρου Κοτεπάνου (ενορχήστρωση και συνοδεία στο πιάνο) και Μαρίας Θωίδου (επιμέλεια προγράμματος και φωνητική διδασκαλία) η Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και το Μικρό Οργανικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσεγγίζουν το διαχρονικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι σε μια συναυλία αφιερωμένη σε τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα επιμορφωτικού σεμιναρίου με φοιτητές απ’ όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκαν το 2006 και δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές αλλά και σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, να συναντιούνται και να συνδράμουν στην αναζήτηση μουσικών δρόμων, με στόχο την πραγματοποίηση συναυλιών, εκδόσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών εκδηλώσεων. Από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα τα Μουσικά Σύνολα έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 80 μουσικές εκδηλώσεις εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Παραδοσιακή μουσική, ρεμπέτικο, έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι, κλασσική και σύγχρονη μουσική, συμπλέκονται στα προγράμματα και φέρνουν κοντά φοιτητές με διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα.
Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης- Μικρό Οργανικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επιμέλεια: Μαρία Θωίδου-Στο πιάνο ο Θόδωρος Κοτεπάνος
Λίγα λόγια για το φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» από τους ανθρώπους της ΦΕΞ
Είναι ωραίο να περπατάς σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε πιασμένος από το χέρι ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίζεις ένα σκοπό του…
Στη Ξάνθη, τη γενέθλια πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, εδώ και 8 πια χρόνια η ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ συνεχίζει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».
Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη και τη σχέση που διατηρούσε μ’ αυτήν.
Αναζητώντας εφτά χρόνια τώρα τη σχέση του με την πόλη «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή» όπως έλεγε, συνομιλήσαμε με φίλους και συνεργάτες του. Σημαντικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Κυπουργός, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Χρονάς, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά κ.α. παρουσίασαν τη δουλειά τους και μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις για το έργο, τις ιδέες και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων με αφηγήσεις και μαρτυρίες γύρω από την συνεργασία και τη φιλία που τους συνέδεε με το Μάνο.
Η προσωπικότητα «Μάνος Χατζιδάκις» είναι για την Ξάνθη ένας σταθμός. Η μουσική του, αλλά περισσότερο η στάση ζωής του, μας βοήθησαν στο να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον τόπο που τον γοήτευε αλλά και τον δυσανασχετούσε.
«Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες.»
Σε πείσμα πολλών, τούτη η διαφορετικότητα συνεχίζει στην Ξάνθη να γοητεύει και να διχάζει. χι, στόχος μας δεν είναι ένα φεστιβάλ μνήμης – ένα αφιέρωμα – με εκδηλώσεις και συναυλίες, αλλά μια αφορμή για ένα σχολείο, όπου η μουσική και λόγος του συνεχίζουν να διδάσκουν ανθρώπους που φοιτούν στη ζωή.
Χρησιμοποιώντας το λόγο και τις ιδέες του, βρίσκουμε τους τρόπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη και τη συμμετοχή σ’ αυτήν. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι το είδωλο στον καθρέπτη της Ξάνθης.
Έτσι, για μας το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» έχει δώσει ένα άλλο νόημα στην ΦΕΞ, κάνοντας τη συμμετοχή μας κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή σ’ ένα σύλλογο. Δημιουργούμε τις βάσεις για έναν πολιτιστικό οργανισμό που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον τρόπο να διεκδικούμε την ποιότητα ζωής.
Όλο αυτό το εγχείρημα θα ήταν υπόθεση λίγων αν δεν στηρίζονταν από φορείς, όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης, τα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων, τα σχολεία και όλος εκείνος ο κόσμος που τελευταία έδωσαν, οργανωτικά και οικονομικά, εκείνη τη δύναμη ώστε το Φεστιβάλ να απευθυνθεί και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να περπατήσει σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε μικρός ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίσει ένα σκοπό του…
Ακόμη …
Σάββατο 1 Νοέμβριο 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
«Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» από το φωνητικό σύνολο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης Cantusarte και την Χορωδία Θρακικής Εστίας «Το κάστρο». Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Άλκηστις Τόγια. Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου.
Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 9 Νοέμβριο 2014
Συναυλίες με τα μουσικά σχήματα των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης & Φιλιππούπολης & την Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
Συνδιοργάνωση:
- Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
Πηγή: XanthiPress